Ev Tarhanası

Bebek Tarhanası, Anne Sütü ve Ek Gıdaya Geçiş Süreci

anne sütü ve tarhana

Bebekler için anne sütü çok önemli ve belli bir aya kadar tek besin kaynağıdır. Bebek beslenmesi ve çocuk gelişim uzmanlarının hepsi “anne sütüne 1-1,5 yıl devam” edilmesi gerektiğinin üzerinde duruyor. Bu konuda anneleri uyarıyorlar. Bebeklerin fizyolojik yapıları gereği belli bir süre anne sütü dışında başka bir besinle beslenmesi bebek sağlığı için uygun değil ve de önerilmiyor. Ev tarhanası üreticisi olarak bu konuda bilgilendirme yazısı yazmak istedik.

Bebekler için anne sütünün önemi

Anne sütünün pek çok özelliği bulunmakla beraber en önemli özelliği bebeğin yaşına ve durumuna göre anne sütünün özelliğinin değişim göstermesidir. Bebek emmeye devam ettiği süre zarfında anne sütünün bileşimi ve özelliği de değişim göstermektedir. Yapılan araştırmaya göre prematüre doğum yapan anne ile normal doğum annenin sütleri farklı özellikler göstermektedir. Prematüre doğum yapan annenin sütü bebeğinin ağırlığına, sindirim sistemine ve diğer özelliklerine göre uygun olarak salgılanmaktadır. Prematüre bebekler birinci ayından sonra bu özellikten kurtuldukları için annelerinin sütü de normal annelerin süt özelliklerine yakın hale gelmektedir. Anne sütünün özelliği bebeğin durumuna göre ilk bir ay besin öğelerinin özellikleri açısından farklılık gösterse bile sonraki aylarda normalleşmektedir. Bu normalleşme sayesinde bebeğin gelişim sürecinin normal seyrine dönmesi sağlanmış olmaktadır.

Anne Sütü ve Emzirme

Anne bebeğini emzirmedeki ilk gaye bebeğin karnının doymasıdır. O nedenle anne sütü bebeğin yaşı itibariyle ihtiyacı ne ise ona uygun olarak sıvı, enerji ve besin ögeleri içerecek şekilde anne bedeni tarafından üretilmektedir. Annenin bebeğini emzirmesindeki beslenmenin yanı sıra başka faydaları da   vardır. Bebeğin bağışıklık sistemi anne sütü ile gelişir, aynı şekilde bebeğin fizyolojik gelişiminin seyri anne sütü alımı ile doğru orantılıdır.  Bebeklerin ilk 6 ayında verilebilinecek besin sadece anne sütü olmalıdır. Annenin durumu bebeğin gelişimi de göz önüne alınarak bebek sağlığı uzmanlarının da tavsiyeleri ile bebeğin 6’ncı ayından sonra ek gıdaya yavaş yavaş geçilmesi gerekebilir. Ek gıdaya geçiş sürecinde anne sütüne en yakın besin değerlerin yakın gıdaları tercih etmek gerekecektir.

Anne Sütünün Özellikleri

Canlıların biyolojik yapıları gereği her canlının sütü kendisine ve yavrusuna özeldir. Bu nedenle anne sütü bebekler için benzersiz bir besin kaynağıdır. Anne sütünün bebek üzerinde saymakla bitmeyecek faydaları vardır bu nedenle mümkün olduğu sürece anne sütüne devam edilmesi gerektiğini vurguluyor uzmanlar.  Anne sütünün bebek sağlığı ve toplum üzerindeki etkilerini şu şekilde maddeleştirebiliriz;

  • Bebek sağlığın gelişmesi ve korunması,
  • Bebeğin Yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanması,
  • Bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesini sağlanması,
  • Bebeğin bağışıklık sisteminin korunması ve geliştirilmesinin sağlanması

Ek Gıdaya Geçiş Zamanı

Çocuk sağlığı ve çocuk gelişimi uzmanlarının uyarılarına göre ek gıdaya geçilmesi zorunluluk ise en erken 6 aydan itibaren geçilmesi gerektiğini vurgu yapılarak bebeklere verilebilecek ve anne sütünün besin değerlerine en yakın yiyeceğin süt ile yapılmış tarhana çorbası olduğu belirtiliyor. Anneler bebeklerinin beslenmesine her zaman önem göstermektedirler. O nedenle ek gıdaya geçişlerde ince eleyip sık dokumaları gayet doğal ve normaldir. Bebek beslenmesi konusunda piyasada pek markaya ait farklı ek gıda ve ek gıdaya geçiş ürünleri bulunabilmektedir. Yine uzmanlar ek gıda geçişi için hangi tür gıdaların kullanılacağı ile ilgili olarak bebeğin biyolojik, sağlık ve sindirim sisteminin göz önüne alınarak verilmesi gerektiği üzerinde duruyorlar.

Bağışıklık sistemimizin güçlü olması ve hastalıklara karşı vücut direncimizin artması için sağlıklı beslenmemiz gerekmektedir. Aynı durum bebeklerimiz içinde geçerlidir. Onları sağlıklı ve vücut dirençlerini artıran yiyecekler ile beslememiz çok önemlidir. Bebeğimizi beslerken besin değerleri zengin, antioksidan özelliğe sahip yiyecekler ile beslemeye özen göstermemiz gerekir. Bebeklere ek gıdaya geçişlerinde bu özelliklere sahip gıdaların verilmesi gerektiğinin üzerinde duran uzmanlar sütle yapılan bebek tarhanasının iyi bir ek gıdaya geçiş gıdası olduğunu belirtiyorlar. Bebeklerin yukarıda sayılan özelliğe sahip gıdalar ile beslenmesi ilerde hayati risk taşıyan bir çok hastalığın daha çıkmadan önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Tarhana Sindirim Düzenleyicidir

Tarhananın içerisindeki mineral ve vitaminlerden dolayı tarhananın faydaları saymakla bitmiyor. Sindirim zorluğu çeken bebekler başta olmak üzere yaşlı ve her yaş grubu için sindirim düzenleyici olduğundan dolayı uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve güçlü bir bağışıklık sistemi için tarhana tüketmenin önemli olduğu uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

Tarhananın Faydaları

Tarhana bağışıklık sistemini güçlendirir: Tarhananın içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller bebeğin beslenmesini sağladığı gibi bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olmaktadır. Bebekler dünyaya geldiklerinde sindirim sistemleri henüz yeterli şekilde gelişmediği için ilk gıdaları anne sütüdür. Anne sütünde bebeğin ihtiyacı olan besin ve koruyucu maddelerin hepsi yeteri kadar mevcuttur. Bebeklerin büyümesi ile fizyolojik yapıları da değişim göstermektedir. Bebeklerin 6’nci ayından sonra gerek olursa ek gıda ile beslenmesi gerektiği bildiriliyor. Anne sütünün yetmediği durumlarda söz konusu olduğunda bebeğin aç kalmaması için uygun ek gıda maddeleri ile bebeğin yeme ihtiyacının karşılanması ve açlığının giderilmesi gerekmektedir. Hem doyurucu hem de faydalı bir gıda olan tarhana bebeği hem besler hem de bebeğin gelişmekte olan bağışıklık sistemine yardımcı olmaktadır.

Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşıdır: Tarhana içinde bulundurduğu sebze, bitki ve baharatlardan dolayı antibiyotik özelliğine sahip bir yiyecektir. Tarhana yapımında kullanılan soğan, sarımsak ve nanenin de etkisi ile adeta doğal antibiyotik kaynağı haline gelmektedir. Antibiyotik özelliğinden dolayı tarhana içenleri başta grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir