Ev Tarhanası

Ev Tarhanası Nasıl Yapılır

Ev yapımı tarhana tarifi

Kış ayları başta olmak üzere her daim tüketilen bir çorbamız vardır ki yaz aylarında Anadolu’nun her evinde hummalı bir çalışma ile hazırlığı yapılır.  Bazıları kendi yiyeceği kadar yaparken bazı evlerde hummalı bir çalışma ile gurbetteki oğla kıza göndermek için çok çok yapılır. Evet tahmin ettiğiniz gibi bu yiyeceğin adı tarhanadır.

Yöreye ve bölgeye göre içeriği ve yapılış şekillerinde farklılıklar olsa da genel itibariyle yapılan tarhana besleyici, doyurucu ve lezzetli olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarhana çorbası sağlık açısında çok çok faydalı bir yiyecektir.

Tarhana Sağlıklıdır

Tarhana hamuruna koyulan başta yoğurt, biber, soğan, sarımsak, nane ve diğer bitki ve baharatlar tarhanayı çok sağlıklı ve besleyici hale getirmektedir. Tarhana bu özelliğinden dolayı her yaş grubu için besleyicidir. Özellikle yaşlılar ve bebeklerin kemik gelişimi başta olmak üzere bağışıklık sistemlerinin gelişiminde çok etkilidir. Besin değerleri bakımından da tarhana çok yüksek besin değerlerine sahip bir yiyecektir.

Evde tarhana yapımını gözünüzde büyütmeyin yapımı biraz meşakkatli olsa da kolaydır. İnternet de evde tarhana nasıl yapılır diye arama yaptırdığınızda hem yapım videolarına hem de çok çeşitli tarife ulaşabilirsiniz. Burada vereceğimiz tarif ile de evde kendiniz ev tarhanası yapabilirsiniz.

Evde tarhana nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre;

Ev yapımı tarhana için gerekli olan malzemeler;

  • 1 kg domates
  • 1 kg Kapya biber
  • 1kg soğan
  • 1er kaşık domates ve biber salçası (acılı yapılacaksa acı biber salçası)
  • 3 kaşık yoğurt (süzme yoğurtta kullanılabilir)
  • 10 gr kadar yaş maya
  • Yeteri kadar un
  • 1 bardak tuz
  • Dilediğiniz baharatlar (nane, çörek otu, kekik, maydanoz, dereotu vb)

evtarhanası için gerekli malzemeler

Evde tarhana hamuru yapılışı; biber, domates, soğanı haşlayacağız o nedenle iyice haşlanabilmesi için ayarladığımız malzemelerimizden biberi, domatesi ve soğanı doğrayalım.  4’e bölmemiz yeterli olacaktır. Şimdi sıra doğradığımız malzemeleri haşlamak için kullanacağımız tencereye geldi.

Tencerenin derin olmasına ve ayarladığımız malzemeleri alacak kadar büyük olmasına dikkat edelim. Tencerenin içerisine önce biberleri sonra soğanları en üste de domatesleri koyalım.  2 bardak su ilave ederek tenceremizi ocağın üstüne koyarak haşlanmaya bırakalım. Haşlama işlemine sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar devam edelim.

Eğer hazırlayacağınız tarhana fazla değilse elinizde bulunan düdüklü tencere ile de haşlama işlemi yapabilirsiniz. Düdüklü ile haşlamak daha kısa sürecektir. Zamandan tasarruf sağlamış olursunuz. Haşlama işlemi bittikten sonra tencereyi ocaktan ocak üzerinden alıp biraz soğumasını bekleyelim.

Kaynar şekilde süzgeçten geçirmek tehlikeli olabilir o nedenle hafif soğuduktan sonra haşlanan malzemeyi süzgeçten geçirelim. Süzgeçten geçen suyu dökmeyin besin değeri yüksek bir karışımdır, o nedenle pet bardaklara koyup dondurabilirsiniz. İlerde yemeklerde su yerine bunu kullanabilirsiniz. Bu suyu kullanarak yapacağınız çorbalar lezzetli ve bir o kadar besleyici olacaktır.

Süzgeçten geçirilen ve süzgeç üzerinde kalan püreyi blander ile iyice bulamaç haline getirebilirsiniz. Böyle yaparsanız karışımda kullanılan her şey tam manası ile karışacaktır. Bulamaç haline gelen püreyi yoğurma işlemi yapabileceğiniz bir leğen içerisine koyun.

Hazırlanan pürenin üzerine yoğurdu ilave edin arkasından sulandırmış olduğunuz hamur mayasını ekleyin. Hazırladığınız bu karışımın her tarafının eşit şekilde olması için iyice karıştırın. Yeteri kadar tuz atın. Fazla tuzlu olmamasına dikkat edin. Poğaça hamuru kıvamına gelene kadar karıştırarak un ilave edin. Arzunuza göre katmak istediğiniz nane ve diğer baharatları katın.

Not: tarhana da baharat kırıntıları görülmesin diyorsanız. Baharatları karışıma haşlarken katarsanız baharatlarda haşlanacak püreyi blander dan geçirmeden önce baharatları alırsanız baharatların suyu diğer malzemelere işleyecektir. Bu şekilde yaparsanız tarhana içinde kullanılan baharatlardan kırıntı gözükmeyecektir.

Poğaça kıvamına gelen hamurumuzun üzerini örtüp ılık bir yerde bir kaç gün bekletmeniz lazım. Dikkat edilecek bir konu var. Bu bekletme işlemini ne kadar süre yaparsanız tarhanadaki ekşilik o kadar az olacaktır. Bekletme süresi boyunca tarhana hamuru sulanacaktır. O nedenle hamurun bozulmaması için suyunu alacak kadar un ilave edip iyice karıştırmak gerekiyor.

Bu işlemi fermantasyon işlemine son verene kadar devam etmek gerekiyor. Bazı yerlerde 3-5 gün bekletme(fermantasyon) işlemi yapılıyor. Tarhananızın ekşi değil de tatlı olmasını istiyorsanız yeteri kadar fermantasyona tabi tutmanız gerekiyor.

Fermantasyon işleminden sonra hamurumuz olmuş olacaktır. Bundan sonra beyaz bir bez açıp hamurumuzdan kurabiye büyüklüğünde koparıp koparıp bu bezin üzerine kuruması için koyuyoruz. Güneş görmeyen yerde kuruma işlemi yaparsanız tarhanamızın rengi kaçmamış olur. Kullandığınız biberin  o kırmızılığı kalır tarhananız kırmızı şekilde kalır. Eğer çabuk kurusun derseniz güneş altında kurutabilirsiniz. Ama tavsiye edilmiyor.

Kurutma işlemini sırasında bez üzerindeki tarhanaları alt üst yapmak gerekiyor her iki tarafı da kurusun diye. Kurutma işlemi sırasında tarhananın içerisi de kurusun diye parçalananları parçalamak gerekiyor. Ufalama işlemi yapa yapa kurutma işlemine devam etmek gerekiyor. Kurutma işlemi bittikten sonra tarhanamızı robottan geçirerek değirmende öğütme işlemi gibi toz haline getirmemiz gerekiyor.

ev tarhanası toz haline getirme

Toz haline gelen bölümü elekten geçirerek üste kalanları tekrar robot ile öğütmek gerekiyor. Bu işlemi bütün tarhanalar toz haline gelinceye kadar devam etmemiz gerekiyor. Toz haline gelen tarhananın içinde bulunan nemden de kurtulabilmesi için toz tarhanayı da genişçe bir leğen ya da kap üzerine serip bekletmek gerekiyor. Ara karıştırarak her yerinin eşit şekilde kurumasını sağlamamız gerekiyor.

Birkaç günde bu şekilde kurumasını sağladıktan sonra tarhanamızı cam kavanozlara ya da uygun kaplara koyarak saklamamız gerekiyor. Saklama ortamına dikkatli seçmek gerekiyor, serin ve kuru bir yer olması, nemden ve güneşten uzak olması gerekiyor.

Kış ayları başta olmak üzere her zaman afiyetle tüketiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir