Tarhana Nedir

Tarhanada kullanılan malzemeler

Tarhana içinde kullanılan malzemeler yukarıda da bahsettiğimiz gibi bölgesel olarak farklılıklar göstermektedir. Organik tarhana içinde genel olarak domates, yeşil biber, kuru soğan, kırmızı biber, yağlı yoğurt, maydanoz, dere otu (bazı yörelerde tarhana otu), süt, tuz, acı ve tatlı kırmızı biber vardır.

Öncelikle bu malzemeler karıştırılır ve 10 gün kadar bekletilir. Daha sonra içerisinde posaya dönüşen sebzeler süzgeçten geçirilir. Bu mis gibi kokan öze yeterli miktarda un konularak ele yapışacak kıvamda tarhana hamuru yoğrulur ve bu şekilde belli bir süre mayalanmaya bırakılır. Mayalanma işleminden sonra arzuya göre bir bölümü cam kavanozlarda hamur olarak kiler ya da buzdolaplarında kışa kadar saklanır. Kalan yaş tarhana ise temiz bezlere parça parça serilir ve güneşte ara sıra çevrilerek kurutulur. Bu da elekten geçirilip toz halinde yine kurutulmaya bırakılır. Sonrasında da bez torbalara konularak kışa bırakılır.

Anadolu’nun her yerinde o bölgeye özgü olarak tarhana üretimi yapılmaktadır. Anadolu’da yapılan tarhanalar yapılması ve içindeki malzemeler itibariyle birbirlerine yakın olsa da her bölgenin tarhanasının tadı ve şekli farklılıklar göstermektedir. Maraş’da yapılan tarhana ile Kütahya-Uşak-Balıkesir yöresinde yapılan tarhanalar farklı farklıdır. Tarhananın birçok çeşidinin olmasının asıl nedeni ise tarhananın ilk yapanın Türkler olması ve her gittikleri yerde o yöreye özgü bulunan malzemeleri kullanarak tarhana üretmeleri gelmektedir.