Ev Tarhanası

Tarhananın Faydaları- Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır

ev tarhanası faydaları nelerdir

Tarhana Faydaları Nelerdir

Tarhana çorbasının sağlık açısından çok faydalı olduğunu bol miktarda tüketmek gerektiğini bu işin uzmanı olan diyetisyenler ve beslenme uzmanları söylemektedir. Özellikle ev tarhanası faydası inanılmaz. Gelip hep birlikte tarhana faydaları nelerdir göz atalım.

  • Sağlık açısından çok faydaları olan tarhana çorbasının sağlığımız üzerinde ne gibi faydalı etkileri vardır?
  • Nasıl hazırlanır.
  • Tarhana çorbasını hazırlamanın püf noktaları nelerdir.
  •  Tarhana çorbası hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir?
  • Tarhana sadece çorba olarak mı tüketilir? Tarhana ile başka ne tür yemekler yapılabilinir?
  •  Tarhana çorbasının besin değerleri nelerdir?
  • Bir kase tarhana çorbası içersek ne kadar kalori, yağ ve enerji alırız?

Bütün bu soruların cevabı bu yazımızda.

Bağışıklık sistemimizin güçlü olması bize bağlı, sağlıklı beslenerek bağışık sistemimizi güçlü tutabiliriz. Kalp damar hastalıkları başta olmak üzere hayati risk taşıyan hastalıkların önüne geçmek için besin değeri yüksek, antioksidan özelliği olan probiyotik besinleri tüketmemiz gerekiyor. Tarhana yapımında kullanılan yoğurt, sarımsak ve soğandan dolayı probiyotiklik bakımından çok zengindir. Probiyotik olmasının yanısıra vitamin ve mineral bakımından zengin olmasından dolayı tarhananın düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Yazın hazırlanan tarhana özellikle kış ayları başta olmak üzere ülkemizde her zaman bol bol tüketilmektedir. Yoğun bir tüketimin vermiş olduğu talepten dolayı ev tipi tarhana üretimin yanı sıra sanayi tipi tarhana üretimi de her geçen gün artmaktadır. Tarhana düşük kalorili olmasının yanı sıra  içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller ile bedenin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktadır.

Anadolu’da insanlar kışlık yiyeceklerini yazın hazırlarlar. Aynı turşu, reçel, erişte, pekmez gibi tarhanada yazın hazırlanan yiyeceklerden birisidir. Yaz aylarında kurutularak hazırlanan tarhana başta kış ayları olmak üzere yıl boyunca tüketilmektedir.

Tarhananın Faydaları

Tarhananın faydası sayılamayacak kadar çok olmakla beraber bilmemiz gereken belli başlı faydalarına bu yazımızda değineceğiz.

tarhana-bağışıklık sistemini güçlendirir

Bağışıklık sistemini güçlendirir;

Başta gelişme çağındaki çocuklar ve bebekler olmak üzere tüketen her yaş grubunun bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra vücudun günlük ihtiyacı olan vitamin ve mineral ihtiyacının büyük oranda karşılanmasını sağlar. Tarhana tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı güçlü kalmasını sağlar.

Yüksek oranda antioksidan içerir;

Tarhana içerisinde bulunan sebzelerden dolayı yüksek oranda antioksidan madde içerir. Antioksidan bakımından zengin olduğundan dolayı vücudun toksinlerden arınmasını sağlar, antioksidanlar kanser hücreleri ile savaşmasından dolayı doğal kanser önleyicidir. Yine aynı şekilde içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudu korur. Solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesini, eğer yakalanılmışsa ilerlemesini durdurur. Tarhana besin değeri bakımından çok zengindir. Un ve yoğurt bileşimleri bakımından zengin olmasından dolayı besleyicidir. Besleyici olmasının yanı sıra vücudu tok tutar. Tok tutma özelliğinden dolayı uzun süre yeme ihtiyacı oluşmasını önler.

 

Kalsiyum bakımından zengindir, kemikleri güçlendirir

Gelişim çağındaki bebek ve çocukların yanı sıra özellikle yaşlılıkta kemik erimesi sorunları için kalsiyum açısından zengin olan tarhananın özellikle bu iki gruba tarafından bol bol tüketilmesini öneriyorlar. Tarhana tüketimi özellikle gelişme çağındaki çocukların kemik yapılarının güçlenmesi bakımından önem arz ediyor. Daha güçlü daha dayanıklı kemik yapısına sahip olmak için tarhananın bol bol tüketilmesi gerekiyor. Yaşlılar, çocuklar ve menopoz dönemine giren kadınlar için tarhana tüketmelerinin çok faydalı olduğunun altını çizen uzmanlar menopoz dönemine giren kadınlarda kemik erimesinin görüldüğü bu dönemde yaşanan kemik erimesinin en aza indirilmesi için tarhana tüketilmesi gerektiğini belirtiliyor.

Yüksek kolesterolü düşürür;

Tarhana kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Kan dolaşımının hızlanmasından dolayı damar tıkanıklığı ve damar tıkanıklığının neden olduğu kalp damar hastalıklarını önüne geçilmektedir. Tarhana ayrıca yüksek kolesterolün düşürülmesinde de yine etkilidir.

Probiyotik özelliği yüksektir;

Probiyotik yiyecek ve içecekler başta sindirim sistemimiz olmak üzere vücudumuz için çok faydalı gıdalar arasındadır. Tarhanada fermente edilerek yapıldığından dolayı probiyotik özelliği olan gıdalarımız arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Probiyotik gıdalar sindirim sistemin bir parçası olan bağırsakların florasının dengelenmesinde önemli rol oynamaktadırlar. Florasını düzenli olan bağırsak daha sağlıklı çalışır, görevini tam manası ile yerine getirir. Gıdalardan alınan besinlerin vücuda tam manası ile girmesi ve yararlı olması düzenli çalışan sindirim sistemi sayesinde olmaktadır.

tarhana çorbası nasıl yapılır

Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Tarhana hazırlanması bakımından en kolay çorbalar arasında ilk sırayı alır desek mübalağa etmiş olmayız. Tarhana çorbasını hazırlamak hem kolay bir o kadarda hızlıdır.

Bu denli sağlıklı ve faydalı olan tarhana çorbasını erkek, kadın, yaşlı, genç herkes kolayca hazırlayabilir.

Tarhana çorbasının hazırlanması; 1 bardak kadar tarhana (100 gr) sıcak su ile karıştırılır ve tarhananın erimesi sağlanır. Bir miktar sıvı yağ (tereyağ tercih edilirse lezzeti artar) ve bir kaşık salça tencereye koyularak kızdırılır. Salçanın hafifçe kavrulması sağlanmalıdır. Tencere içerisine  bir litre su eklenir ve suyun kaynaması beklenir. Kaynayan suya diğer tarafta başka bir kapta su ile yumuşatılan tarhana eklenir. 5 dakika kadar kısık ateşte pişirilen tarhana çorbası hazır olur. Eğer kıvamı az gelecek olursa kısık ateşte biraz daha pişirilerek kıvamı yoğunlaştırılabilir. Yeteri kadar tuz eklenir. Çorba bebekler ve tuzu az tüketmesi gereken kişiler için hazırlanıyorsa tuz eklenmez. Servis tabağına alınan çorbanın üstüne isteğe göre nane, biber ya da diğer baharatlardan eklenerek afiyetle yenir.

Tarhana sağlıklı ve besleyici yiyeceklerimiz arasında yer almasını içerisinde bulundurduğu besin değerlerine borçlu bulunmaktadır. Yağ oranı düşük, lif, demir, kalsiyum bakımından zengin olan tarhananın besin değerli aşağıdaki gibidir.

1 Kase Tarhana Çorbası Besin Değerleri;

  • Karbonhidrat (g) 12.47
  • Protein (g) 5.75
  • Yağ (g) 8.22
  • Lif (g) 1.4
  • Kolesterol (mg) 27.09
  • Sodyum (mg) 492.68
  • Potasyum (mg) 355.26
  • Kalsiyum (mg) 196.01
  • Vitamin A (iu) 110.41
  • Vitamin C (mg) 15.07
  • Demir 1.25

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir